5 λεπτά για Μένα · BLOG

Κάθε μέρα, ένα βήμα την φορά!

Μου αρέσει να διαβάσω τις ιστορίες των ανθρώπων που αγωνίστηκαν πολύ.

Δεν έχει σημασία για μένα το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η δημοτικότητά  ή το μέτρο της επιτυχίας τους.

Επιτυχία για μένα είναι να αισθάνεσαι πλήρης, παρών και να απολαμβάνεις την ζωή που ζεις, όπως ακριβώς είναι.

Είναι φορές που έχω πει «αν ερχόταν η Δευτέρα Παρουσία τώρα, δεν ξέρω που ακριβώς θα κατέληγα, αλλά σίγουρα δεν θα είχα τις πίκρες και τις δυσκολίες της παρούσης ζωής» από την άλλη, «αν το μόνο που θα έχω να κάνω στην Βασιλεία του Θεού, θα είναι να δοξάζω τον Θεό αενάως, τότε σίγουρα, εγώ που είμαι της δράσης, θα αισθάνομαι πως δεν κάνω και κάτι σπουδαίο…. με βλέπω να ενοχλώ κάθε τρείς και λίγο τον Απόστολο Παύλο και να προσπαθώ να του κάνω ψυχανάλυση ή κάτι τέτοιο» Μονολογώ «καλά είναι και εδώ, λοιπόν, με τα προβλήματα. Τουλάχιστον έχω να κάνω κάτι χρήσιμο (σύμφωνα με την δική μου πεζή λογική)»

Σε όλα αυτά τα βιβλία που κατά καιρούς διαβάζω, όλοι οι πρωταγωνιστές τους, ήταν άνθρωποι θα λέγαμε «χωρίς τον ήλιο μοίρα».

Φτωχοί έως πένητες, αδύναμοι, φοβισμένοι, καταθλιπτικοί, κάποιοι από αυτούς στερημένοι από αγάπη, αντιμέτωποι με κάθε μορφή βίας. Άνθρωποι που με μαθηματική ακρίβεια ή θα φυτοζωούσαν ή θα πέθαναν. Και όμως ήρθε μία στιγμή που είπαν «δεν θέλω πια αυτήν την ζωή, δεν μου αρέσει, δεν μου ταιριάζει, δεν την θέλω! Θέλω να την αλλάξω.» ‘Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Jim Rohn σε κάθε του ομιλία «πρέπει να σιχαθείς τον εαυτό σου, για να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις» ή να σου πεί ο γιατρός ότι αν δεν αλλάξεις θα ψοφήσεις λίαν συντόμως .

Γιατί ως «ετοιμοθάνατοι» μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ενώ ως υγιείς είμαστε «κότες λυράτες»;

Ο Απόστολος Παύλος αναφερόμενος στο Άγιο Βάπτισμα αλλά και στην παραπέρα πορεία της χριστιανικής ζωής, μας λέει πως «για να ζήσεις, πρέπει να πεθάνεις!»(Ρωμ. ς’ 3-4).

Τι σημαίνει όμως πρακτικά το να νεκρώνει κανείς τον εαυτό του;

Να πεθαίνει για την αμαρτία και να ζει για τον Θεό;

Σημαίνει να μην παρασύρεται από τα πάθη και τα ελαττώματά του και να αγωνίζεται να καλλιεργεί τις άγιες αρετές του Χριστού.

Να βγαίνει από τα συνηθισμένα, να βγαίνει από την ζώνη της άνεσής του και να γίνεται περισσότερα.

Γιατί όπως λένε συχνά, οι σοφοί της εποχής μας «the more you become, the more you attract = όσα περισσότερα γίνεσαι, τόσα περισσότερα ελκύεις».

Και αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων: διευρύνουν τα όριά τους, για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερο μέρος από τη πίτα των ευλογιών της ζωής.

Όταν θέλεις περισσότερα από ότι οι άλλοι, πρέπει να κάνεις και περισσότερα. Να διαβάσεις παραπάνω, να προσευχηθείς, να ασκηθείς κτλ.

Η κινητήριος δύναμη για αυτήν την προσπάθεια, είναι ο λόγος για τον οποίο μπαίνεις σε αυτή την περιπέτεια. Δηλαδή η σιχαμάρα που αισθάνεσαι με την  κατάντια σου.

Το κίνητρο όμως, στην συνέχεια δεν είναι αρκετό και αυτό συμβαίνει, γιατί ο άνθρωπος σκέφτεται και δρα σύμφωνα με το πώς αισθάνεται και όχι με το τι είναι σωστό ή λογικό.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ενώ ξέρεις πως είσαι διαβητικός και δεν κάνει να φας ζάχαρη, εσύ τρως και πιστεύεις, πως μπορείς να  κοροϊδεύσεις τον γιατρό σου και το σώμα σου.

Αυτό είναι και ο λόγος, που ενώ έχεις δώσει ένα σκασμό λεφτά, στο σούπερ ντούπερ γυμναστήριο (γιατί σε πείσανε με την εκπληκτική προσφορά τους), εσύ δεν περνάς ούτε από απέξω. Ούτε για να φτιάξεις τα μαλλιά σου στο κομμωτήριο του γυμναστηρίου!

«Δεν αισθάνομαι να το κάνω ακόμα!»

Αυτή είναι η πιο ηλίθια κουβέντα που έχω πει και έχω πιστέψει για χρόνια. Μέχρι που έμαθα από αυτά τα βιβλία και αυτούς τους ανθρώπους, πως δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι. Βασικά δεν θα το αισθανθείς ποτέ!

Ο λόγος ;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ένα ευφυέστατο σύστημα προστασίας! Κάθε φορά λοιπόν, που πας να κάνεις κάτι καινούργιο, για παράδειγμα να ξεκινήσεις μια νέα συνήθεια (γυμναστική), ο εγκέφαλος παθαίνει σοκ, πανικό! Και κάνει download χιλιάδες χιλιάδων δικαιολογιών για να μην κάνεις αυτό που πρέπει. Και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξεις το σύστημα αυτοπροστασίας σου, γιατί αυτό είναι εκείνο που σε κάνει να μην βάλεις το χέρι σου στη φωτιά! Μπορείς όμως να το διαμορφώσεις, να το ελέγξεις. Να του μάθεις τι είναι ασφαλές να κάνεις και τι όχι.

Μια πράξη, για να γίνει συνήθεια πρέπει να γίνεται καθημερινά τις ίδιες ώρες κατά προτίμηση, για 21 ημέρες, λένε οι ερευνητές. Αν λοιπόν πιέσεις τον εαυτό σου και κάνεις αρχή, παρέα με την συνήθεια έρχεται και η θέληση.

Η Επιστημονική Εξήγηση

Αν λοιπόν, ξεκινήσεις από αύριο το πρωί, να πηγαίνεις για περπάτημα για 15 λεπτά (όχι παραπάνω) και το κάνεις αυτό, για μία εβδομάδα, ο οργανισμός σου θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αλλαγή.

Ο ήλιος βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D που είναι υπεύθυνη για τα  ευχάριστα συναισθήματα και την όρεξη. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

Με την άσκηση, ενεργοποιούνται δύο από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος: η καρδιά και οι πνεύμονες. Οι πνεύμονες φέρνουν οξυγόνο στο σώμα, για να του δώσουν ενέργεια και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή ενέργειας. Η καρδιά διοχετεύει το οξυγόνο στους μύες που κάνουν την άσκηση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών, κάνοντάς σε έτσι πιο αποδοτικό. Η γυμναστική, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά.

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων όπως εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και κατάθλιψη.          

Η τακτική άσκηση είναι, μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2.

Όλα αυτά τα ιατρικά, τα έμαθες.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να κουνήσεις τον εαυτό σου από τον καναπέ ;

  • Πρώτον να αναρωτηθείς «γιατί είχα αποφασίσει να κάνω γυμναστική;»
  • Δεύτερον …..ΣΗΚΩ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ! Κάνε κάτι!

Οι ερευνητές λένε πως από την στιγμή, που σου έρχεται μια ιδέα στο μυαλό, πρέπει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα να κάνεις κάτι, που θα έχει σχέση με αυτήν την ιδέα π.χ. να σημειώσεις την ιδέα σε ένα χαρτί και να σχεδιάσεις τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πράξη.

Η λογική είναι να μην αφήσεις το υποσυνείδητο, να αρχίσει να κάνει download, όλες τις αρνητικές σκέψεις, προκαταλήψεις και αμφιβολίες  που έχουν να κάνουν με τη νέα ιδέα ή την  νέα συνήθεια.

  • Τρίτον….ο φόβος πολεμάτε με τον σχεδιασμό.

Είναι καλό να παρατηρείς κάθε μέρα τον εαυτό σου, τις σκέψεις, τις συνήθειες που έχεις ήδη.

Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε από βαρεμάρα, από στεναχώρια, από θυμό. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε σένα πρέπει να βρεις ένα πιο υγιή τρόπο, διαχείρισης των συναισθημάτων σου και όχι να μπουκώνεις το στόμα σου.

Θυμήσου πως το σώμα σου, είναι ναός του Αγίου Πνεύματος.

Θυμήσου πως πρέπει να το αγαπάς και να το τιμάς.

Είναι δώρο του Δημιουργού Σου.

Θα συμφωνήσεις μαζί μου, πως παρόλο που τα χάμπουργκερ  του ταχυμαγειρείου  είναι πολύ γευστικά δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος διατροφής.

Άμα θες τόσο πολύ βρε αδερφέ, φτιάξε το δικός σου χάμπουργκερ στο σπίτι με τα δικά σου αγνά υλικά.

Είναι ποικίλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις κακές με τις καλές συμπεριφορές.

Ένας ιερέας μου είχε πει κάποτε «αντί να απαριθμείς τα ελαττώματά σου και να προσπαθείς να τα νικήσεις, κάνε κάτι πιο έξυπνο και πρακτικό. Πάρε μία προς μία, τις αρετές του Χριστού και διάβασε ότι υπάρχει για αυτές. π.χ. Αγάπη, που λέει μέσα στον Λόγο του Θεού για την Αγάπη και τι είναι; Πραότητα, τι είναι και πως την αποκτάς; Όταν μαθητεύεις σε αυτά, τα καλά πιάνουν χώρο και τα κακά παίρνουν δρόμο»

Το μυστικό της επιτυχίας είναι κρυμμένο στην καθημερινότητα. Μια νέα συνήθεια, μια νέα ρουτίνα      { ρουτίνα η [rutína]: η συνήθεια της καθημερινής, μηχανικής και τυποποιημένης επανάληψης των ίδιων δραστηριοτήτων} και σιγά σιγά επηρεάζεται όλη σου η ζωή.

Αυτό έκαναν και όλοι εκείνοι που κέρδισαν στον αγώνα της ζωής! Αποφάσισαν να γίνουν περισσότερα κάνοντας περισσότερα, κάθε μέρα, ένα βήμα την φορά. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εγώ και εσύ. Κάθε μέρα, ένα βήμα την φορά.

 


Πηγή Βοηθείας

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s