BLOG

Ιωήλ ο Προφήτης της Πεντηκοστής

Ο προφήτης Ιωήλ (το όνομα του οποίου σημαίνει ο Γιαχβέ είναι Θεός) ήταν γιος του Βαθουήλ, από τη φυλή Ρουβήμ (αυτό όμως δεν είναι σαφές, διότι άλλοι τον θέλουν καταγόμενο από την φυλή Γαδ), και προφήτευσε όταν βασιλιάς στη φυλή του Ιούδα ήταν ο Ιωάς (878 – 838 π.Χ). Έζησε κατά πάσα πιθανότητα και έδρασε στην Ιουδαία με κέντρο την Ιερουσαλήμ.

Το βιβλίο του προφήτη έχει μια αξιοσημείωτη ενότητα, σύνθεση και  γλαφυρότητα. Διαιρείται σε δύο μέρη:

  1. Κεφάλαια 1-2 : Είναι γεμάτο με έντονες εικόνες, λεπτομερείς περιγραφές και ποιητικές εκφράσεις και αφηγείται την φοβερή επιδρομή ακρίδων στην Ιουδαία και παρακινεί τους ιερείς  και το λαό σε ειλικρινή μετάνοια και θερμή προσευχή προς τον Θεό, για να απαλλαγούν από την μάστιγα και να επανέλθει η ευημερία.
  2. Κεφάλαια 3-4: Προαναγγέλει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος «ἐπὶ πάσαν σάρκαν», οπότε «προφητεύσουσιν οἱ υἱοὶ ὑμῶν καὶ αἱ θυγατέρες ὑμῶν»(ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 2:17), οι πρεσβύτεροι θα λάβουν αποκαλύψεις δια προφητικών ενυπνίων (κατά την ώρα του ύπνου) και οι νέοι άνδρες θα δούν οράματα. Ο «προφήτης της Πεντηκοστής» προαναγγέλει στην συνέχεια  την λύτρωση του Ισραήλ , την συντριβή των εχθρών του και την κρίση όλων των εθνών , την οποία ο δίκαιος Κριτής θα κάνει στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ. Μετά από την μεγάλη Ημέρα του Κυρίου θα επακολουθήσουν πλούσιες και θείες ευλογίες.

Η Ιερουσαλήμ « ἔσται Ἱερουσαλὴμ ἁγία, καὶ ἀλλογενεῖς οὐ διελεύσονται δι᾿ αὐτῆς οὐκέτι.καὶ ἔσται ἐν τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ ἀποσταλάξει τὰ ὄρη γλυκασμόν, καὶ οἱ βουνοὶ ῥυήσονται γάλα, καὶ πᾶσαι αἱ ἀφέσεις Ἰούδα ῥυήσονται ὕδατα, καὶ πηγὴ ἐξ οἴκου Κυρίου ἐξελεύσεται καὶ ποτιεῖ τὸν χειμάῤῥουν τῶν σχοίνων.»

(=Τοτε θα μάθετε καλά ότι ίεγώ είμαι Κυριος ο Θεός σας, ο οποίος έχω κατασκηνώσει εις την Σιών, στο άγιον αυτό όρος της Ιερουσαλήμ. Τοτε η Ιερουσαλήμ θα γίνη αγία. Οι αλλοεθνείς και οι αλλόθρησκοι δεν θα πατούν πλέον εκεί. Κατά την εποχήν εκείνην, εις την νέαν κατάστασιν των πραγμάτων, τα όρη θα τρέχουν γλυκό μέλι και από τους λόφους θα τρέχη άφθονον γάλα, όλαι δε αι πηγαί θα αναβλύζουν άφθονα ύδατα. Πηγή θα αναβλύζη από τον ναόν του Κυρίου, τα νερά της θα φθάνουν και θα ποτίζουν και αυτόν ακόμη τον μακρυνόν και ξηρόν χείμαρρον των Σχοίνων.)

Η μεγάλη σπουδαιότητα του βιβλίου έγκειται κυρίως στη μεγάλη εσχατολογική διδασκαλία του προφήτου και μάλιστα στην περιγραφή της «ἡμέρας τοῦ Κυρίου» καθώς και στην έκχυση του Αγίου Πνεύματος.

Η Εκκλησία τον τιμά στις 19/10 εκάστου έτους

 

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: http://el.travelogues.gr


Δείτε εδώ : Ο Ιωσαφάτ 

Ιωσαφάτ Κοιλάδα: Αναφέρεται μόνο στην προφητεία του Ιωήλ και έχουν δοθεί τρείς διαφορετικές εξηγήσεις.

  1. πρόκειται για την κοιλάδα της ευλογίας, όπου ο Ιωσαφάτ  νίκησε τους Ισραηλίτες και τους συμμάχους τους.
  2. πρόκειται για την κοιλάδα των Κέδρων, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, μεταξύ της πόλης και του Όρους των Ελαιών.
  3. ότι σημαίνει  τους μεγάλους θριάμβους των Μακκαβαίων ή και την έσχατη κρίση κατά την συντέλεια του κόσμου.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s