BLOG

Σταμάτα, πριν χρειαστεί να σταματήσεις!

Πριν τρεις μέρες, άρχισα να αισθάνομαι περίεργα. Μια έντονη αδιαθεσία : πονοκέφαλος, ημικρανίες, βήχας και πολλά άλλα. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό δεν κοιμόμουν σωστά. (Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την τεχνολογία της πληροφορικής, αποκτούν πολλές ευαισθησίες μετά από καιρό, γιατί καταπονούν τον οργανισμό τους περισσότερο τα μάτια και το κεφάλι).

Βρέθηκα στο κρεββάτι την πιο ακατάλληλη στιγμή. Ο Σεπτέμβριος είναι ο αγαπημένος μου μήνας , οι πρώτες βροχές (μου αρέσει πολύ η βροχή και η μυρωδιά του νοτισμένου χώματος και δεν θα με δείτε ποτέ να κρατάω ομπρέλα), οι νέοι στόχοι που τίθενται σε εφαρμογή (στόχοι τους οποίους δούλεψα στο μυαλό μου τις ημέρες των διακοπών) και αρκετές υποχρεώσεις.

Σκέφτηκα, σχεδόν αμέσως, τον Απόστολο Παύλο, που με πολύ σαφήνεια μας αναφέρει:

«Δια την θλίψιν και δοκιμασίαν αυτήν τρεις φορές παρεκάλεσα τον Κυριον να μου την απομακρύνη.
Και ο Κυριος μου είπε· “σου αρκεί η χάρις μου· διότι η δύναμίς μου φαίνεται ολοένα και τελειοτέρα μέσα εις την ανθρωπίνην αδυναμίαν με τα μεγάλα και θαυμαστά έργα που κατορθώνει”. Με πολύ μεγάλην εσωτερικήν γλυκύτητα και ευχαρίστησιν θα καυχώμαι περισσότερον δια τας ασθενείας μου, ώστε να μένω έτσι εις την ταπεινοφροσύνην, δια να κατοικήση εις εμέ η δύναμις του Χριστού.
Δια τούτο δοκιμάζω εσωτερικήν χαράν και ευφροσύνην εις τας ασθενείας, εις τας ύβρεις, εις τας ανάγκας, στους διωγμούς, εις τας στενοχωρίας, τας οποίας υφίσταμαι και υπομένω δια τον Χριστόν. Διότι όταν ευρίσκωμαι υπό το κράτος αυτών των ασθενειών, τότε με την χάριν του Θεού γίνομαι και είμαι δυνατός.»

Β Κορ. 12,8-10

Ο Απόστολος Παύλος, ήταν εκ φύσεως ασθενικός και φυσικά η ταλαιπωρία των ταξιδιών του, δεν τον βοηθούσε και ιδιαίτερα (καταδίωξη, φυλακές, πολυήμερη οδοιπορία, ναυάγια). Άρα μιλάει εκ πείρας.

(Υπάρχει μια πολύ καλή ομιλία περί της ασθενείας την οποία άκουσα την πρώτη ημέρα της αδιαθεσίας μου. Γιατί ο άνθρωπος ασθενεί και ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας)

Η οποιαδήποτε αδυναμία και ασθένεια δεν είναι λόγος απελπισίας. Κάποιες φορές είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι «είναι καιρός να ξεκουραστείς ! Γιατί ανησυχείς τόσο; Είμαι Εγώ εδώ!» Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτό θα έπρεπε να κάνουμε εξ αρχής: Να αφήσουμε χώρο δράσης στον Χριστό. Είναι όπως στο ποδόσφαιρο, που κάθεσαι για λίγο στον πάγκο, για να ξεκουραστείς και κάποιος άλλος παίχτης σε αντικαθιστά.

Προσωπικά η ζωή του Χριστιανού μου μοιάζει περισσότερο με αγώνα μποξ. Ξέρετε γάντια, ιδρώτας και γερά χτυπήματα!

rocky

 

Του Επιτρέπουμε να παλέψει για Μας

Και εμείς τι κάνουμε ? Όταν λοιπόν είσαι άρρωστος, ο γιατρός συνιστά ανάπαυση.

ΑΝΑΠΑΥΣΗ?  Ναι, και μην σε πιάνει τρόμος, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι σαφώς χειρότερα. Σκέψου όλους εκείνους, που είναι για χρόνια στα νοσοκομεία ή σε ένα κρεβάτι. Τους σκέφτηκες? Αν ναι , κάνε μια προσευχή για εκείνους τώρα! Για όλα εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία Παίδων, κάποια από αυτά πλήρως εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους,  είτε γιατί αδυνατούν να τα στηρίξουν, είτε γιατί αρνούνται, επειδή γεννήθηκαν με κάποια αναπηρία ή ασθένεια. Για όλους εκείνους τους νέους ανθρώπους, που από ένα τροχαίο,μια στιγμή απροσεξίας και αμέλειας, βρίσκονται σε μόνιμη, μερική ή ολική παράλυση. Για όλους εκείνους που παλεύουν με χρόνια νοσήματα.

Πόσο κουράγιο, υπομονή και Πίστη χρειάζεται για να αντέξει κανείς, μια τέτοιου είδους «Ανάπαυση».

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες, που μας διδάσκουν με τον καλύτερο τρόπο την αξία της δράσης αλλά και της ανάπαυσης. Γιατί εκμεταλλεύονται τον χρόνο για να γνωρίσουν και βιώσουν τον Θεό καλύτερα από όλους μας. Γνωρίζοντας τον Θεό, αποκτούν την βεβαιότητα πως Εκείνος θα φροντίσει για όλα.

Να είμαστε ειλικρινής. Όλο τρέχουμε, όλο δουλειές έχουμε και ο χρόνος για τον Χριστό (που είναι η Αλήθεια, η Αγάπη και η Ζωή) είναι πάντοτε περιορισμένος. Κάνουμε μεγάλο χατίρι στον διάβολο, που γνωρίζει εις βάθος, πόσο μεγάλο όπλο είναι η Προσευχή του Χριστιανού. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί «μας παίρνει η κάτω βόλτα».

-«Ναι καλά όλα αυτά, αλλά δεν μπορώ να πετάω και από την χαρά μου που αρρώστησα;» 

«Αν ο διάβολος δεν κλέψει την χαρά σου, δεν μπορεί να κλέψει τα υπάρχοντά σου»

«Ο κλέπτης δεν έρχεται, ει μη μόνον δια να κλέψη και να σφάξη και να καταστρέψη.»

Ιω. 10,10

Όλους τους ανθρώπους τους πολεμάει ο διάβολος. Αλλά περισσότερο πολεμάει τους ενάρετους, αυτούς που αγωνίζονται με πόθο «τον καλό αγώνα της πίστεως» (βλ. Α΄ Τιμ. ς΄ 12), αυτούς που έχουν καρπούς πνευματικούς. Όπως  ο κλέφτης πηγαίνει να κλέψει εκεί όπου υπάρχουν θησαυροί υλικοί, έτσι κι ο διάβολος πηγαίνει να κλέψει εκεί όπου υπάρχουν θησαυροί πνευματικοί.

Ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει ότι «ο κλέπτης ουκ έρχεται όπου καλάμη, και χόρτος, και ξύλον· αλλ’ όπου κείται χρυσός, ή άργυρος, ή μαργαρίτης». Δεν πηγαίνει να συλήσει αχυροκαλύβες ή ξύλινες παράγκες. Διότι εκεί δεν υπάρχουν πράγματα αξίας. Πηγαίνει στα πλουσιόσπιτα, που έχουν χρήματα πολλά, ασημικά, χρυσαφικά ή άλλα πράγματα μεγάλης αξίας. Πηγαίνει στις τράπεζες και τις χρηματαποστολές, εκεί που θα γεμίσει σάκο ολόκληρο. Έτσι κι ο διάβολος «ουκ εισέρχεται όπου πόρνος, ή βέβηλος, ή άρπαξ, ή πλεονέκτης». Δεν πηγαίνει να πολεμήσει ανήθικους ή βέβηλους ή άρπαγες ή πλεονέκτες. Αυτούς τους έχει δεμένους με το πάθος και τους ξεγελάει ευκολότερα. Περισσότερη δουλειά έχει να κάνει, όταν πηγαίνει να πολεμήσει αγωνιστές , που βαδίζουν με συνέπεια την οδό του αγιασμού, ή συνειδητοποιημένους χριστιανούς που αγωνίζονται με πόθο.

Να θυμάσαι:

Αν ο δεν μπορεί να πάρει Σε εξαπατήσει, δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα Σου από τον Χριστό.

Χρειάζεται Πίστη και η Πίστη ενισχύεται με την Προσευχή & την μελέτη του Λόγο του Θεού.

Αν δεν μπορεί να Σε απομακρύνει από τον Χριστό, δεν μπορεί να αρπάξει την Χαρά Σου.

Αν δεν μπορεί να αρπάξει την Χαρά Σου, δεν μπορεί να πάρει την Δύναμή Σου.

Αν δεν μπορεί να πάρει την Δύναμή Σου, δεν μπορεί να Σε νικήσει.

Είναι θέμα επιλογής συμπεριφοράς . Η χαρά του Χριστιανού δεν προκύπτει από τις καταστάσεις, αλλά από την προσωπική του σχέση με τον Δημιουργό του.

Θυμήσου τον Ιώβ, την στιγμή που όλος του ο κόσμος καταστρέφονταν εκείνος επέλεγε να Δοξάσει τον Θεό. Ο Ιώβ δικαίωσε την εμπιστοσύνη τού Θεού και ντρόπιασε τον Διάβολο παραμένοντας πιστός παρά τις συμφορές του, τότε ο Θεός απεκατέστησε την υγεία του, την περιουσία του, προφανώς την κοινωνική του υπόληψη, σε σημείο που οι κατήγοροί του να ζητούν τις προσευχές του, και αποκτά άλλα 10 παιδιά και μακρότατη ζωή, έτσι ώστε να δει από τα παιδιά αυτά ακόμα και δισέγγονα. (για περισσότερα διαβάστε εδώ )

«Πηγήν και ατίαν δια την πλέον πλήρη και τελείαν χαράν να θεωρήτε, αδελφοί μου, όταν πέσετε μέσα εις διαφόρους δοκιμασίας και θλίψεις, γνωρίζοντες τούτο, ότι η δια μέσου θλίψεων και ταλαιπωριών δοκιμασία της πίστεώς σας προς τον Χριστόν επεξεργάζεται και πραγματοποιεί ως πολύτιμον αγαθόν μέσα σας την υπομονήν. Η δε υπομονή ας έχη και αυτή, ως καρπόν της, πνευματικόν έργον τέλειον εις τας καρδίας σας, δια να είσθε έτσι τέλειοι και ολόκληροι και να μη υστερήτε εις τίποτε.Εάν δε κανείς από σας στερήται την κατά Θεόν σοφίαν, δια να γνωρίζη πως να φέρεται στους διαφόρους πειρασμούς και πως να αποκτά την υπομονήν, ας ζητή την σοφίαν αυτήν από τον πάνσοφον Θεόν, ο οποίος την δίδει εις όλους πλουσίως, χωρίς να περοφρονή και εξευτελίζη κανένα. Και θα του δοθή αυτή η σοφία.»

Ιακ. 1,2 -5

Τρείς ημέρες, ξαπλωμένη & ασθενής, σκέφτηκα αρκετά, άκουσα πολλές ομιλίες, ξεκίνησα να διαβάζω την βιογραφία του Steve Jobs (που περίμενε για μήνες στο ράφι), διάβασα την προς Κολοσσαείς Επιστολή, κοιμήθηκα ΠΟΛΥ, προσευχήθηκα ΠΟΛΥ και ως εκ θαύματος παρατηρώ πως είμαι πιο ήρεμη από ποτέ. Και φυσικά αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχα να μοιραστώ κάτι αξιόλογο μαζί σας.

‘Ο Απόστολος Παύλος ξεκινάει κάθε του Επιστολή, με έναν εγκάρδιο χαιρετισμό προς τους παραλήπτες των επιστολών του και ακολουθεί μια ενθουσιώδη δοξολογία προς τον Θεό.

Πόσο παράξενος φαντάζει άραγε στα μάτια των άλλων?  

paul_writes_by_eikonik

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 


(Μια παρένθεση που έχει σημασία)

Η πρώτη μου σκέψη ήταν η Προσευχή που είχα κάνει την προηγούμενη νύχτα : «Θεέ μου για όλα όσα πρέπει να κάνω τις επόμενες μέρες και μήνες, πρέπει να ξέρω πως έχω την έγκρισή σου. Και όχι μόνο αυτό, χρειάζομαι την διαρκή παρουσία Σου.» Και ναι η ασθένεια, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που ο Θεός μας φανερώνει την Παρουσία Του πιο έντονα στην ζωή μας.

Ο Χριστός είναι μαζί μας, 24ωρες το 24ωρο.  Εμείς όμως δεν είμαστε μαζί Του.

Ο Απόστολος Παύλος μας το αποδεικνύει παροτρύνοντάς μας

« Συνεχώς και ακατάπαυστα να προσεύχεσθε προς τον Θεόν.»

Α Θεσ. 5,17

Θα μου πείς «δεν μπορώ όλη την ημέρα να προσεύχομαι ! Έχω υποχρεώσεις: δουλειά, παιδιά, καθάρισμα, μαγείρεμα!» Φυσικά ! Κανένας δεν σου λέει ότι δεν έχεις!

Αν όμως μπορείς και αντέχεις όλη την ημέρα να βασανίζεσαι, από το άγχος, τις ενοχές, τις τύψεις και παράλληλα να κάνεις και την νοικοκυρά ή να είσαι στην δουλειά σου, σου λέω πως κάλλιστα θα μπορούσες να κάνεις τις δουλειές σου με ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας! Χωρίς τίποτε αρνητικό! Και όπως το αποδεικνύει η επιστήμη της ψυχολογίας η καλή διάθεση βελτιώνει την παραγωγικότητα: κάνεις λιγότερα λάθη, βρίσκεις ευκολότερα λύσεις και τελειώνεις και πιο γρήγορα.

Πως όμως μπορώ να ζω την καθημερινότητά μου και ταυτόχρονα η ψυχή, η καρδιά και ο νους μου να είναι στον Χριστό;

Ζούμε στην ευλογημένη εποχή της τεχνολογίας και ο Λόγος του Θεού υπάρχει σε όλες τις πιθανές μορφές.

MP3, PDF, Audiobooks, Podcasts, Youtube και πάει λέγοντας. Τις περισσότερες πνευματικές ομιλίες, κηρύγματα, τα περισσότερα βιβλία δεν τα έχω διαβάσει, αλλά τα έχω ακούσει, ξανά και ξανά, κάνοντας δουλειές στο σπίτι ή την ώρα που εργάζομαι στον Η/Υ.  Για μένα η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διδασκαλίας. Θυμάμαι πάντοτε όσα ακούω και όσα βλέπω, σε σχέση με όσα διαβάζω. (Η χρήση των υπολογιστών είναι αλήθεια πως κάνει τον εγκέφαλο μας νωχελικό προς το διάβασμα, για αυτό θα ήταν καλό να υπάρχει μια ισορροπία. Είναι πολύ κρίμα να χαθεί η ικανότητα του να γράφεις με μολύβι ή να διαβάζεις από το χαρτί.)

Και φυσικά είναι δωρεάν. Αν έχεις ίντερνετ, έχεις πρόσβαση σε μια ανεξάντλητη βιβλιοθήκη πληροφοριών.

Είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να ανανεώνουμε το πνεύμα μας και τον μυαλό μας με τον Λόγο του Θεού.

Προετοιμάσου λοιπόν! Πάρε την αγαπημένη σου συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων (tablet, mp3 player, i-pod, i-pad και  ότι «i» μπορείτε να έχεις στην διάθεσή σου) γέμισέ την με τον Λόγο του Θεού και ξεκίνησε την ημέρα σου.

«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη»=ακόμα κι αν δεν σου αρέσει κάτι, θα αρχίσει να σου αρέσει όταν ασχοληθείς μαζί του.

Όταν η παρουσία του Λόγου του Θεού είναι συνεχής, στην καθημερινότητά μας, τότε η καρδιά προετοιμάζεται, διαμορφώνεται, και τα λόγια της Προσευχής αλλά και η διάθεση μας, έρχονται πιο εύκολα.

(κλείνει η παρένθεση)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s